ART CIRCLE V LJUBLJANI – SLIKARSKA RAZSTAVA OB DNEVU MADŽARSKE KULTURE

22. januar – 3. april 2020

Madžarski kulturni inštitut, Barvarska steza 8, 1000 Ljubljana

Art Circle v Ljubljani – ob dnevu madžarske kulture

V sredo, 22. januarja, smo ob dnevu madžarske kulture v prostorih Balassijevega inštituta odprli razstavo Art Circle v Ljubljani. Obiskovalci so si lahko ogledali razstavljena dela madžarskih in slovenskih umetnikov, ki sodelujejo v pobudi ArtEmbassy, s pomočjo katere vsako leto številni umetniki – med njimi tudi mnogi Madžari – gostujejo pri vinarjih iz Vipave in Goriških Brd. Nositelj titule Madžarsko-umetniškega veleposlaništva je že vrsto let vinarstvo Baša iz Dornberka, v čigar prostorih so bila tudi prvotno razstavljena v Balassijevem inštitutu videna dela madžarskih umetnikov. Velika hvala pobudnikom projekta Art Circle, da so zagnali projekt pred skoraj dvema in pol desetletjema in hvala Danilu Baši za odlične dornberške dobrote, ki jih je postregel. Seveda ni manjkala niti madžarska kapljica, za katero je poskrbel Tamás Komjáthi, vinar iz Szekszárda, ki je v Ljubljano prišel zahvaljujoč madžarski umetnici, ki je prav tako bila del Dornberške zgodbe.
Razstavo sta odprla g. Bence Sárossy, kulturni sekretar Veleposlaništva Madžarske in g. Brane Kovič, likovni kritik. Za glasbeno točko pa sta poskrbela Márija Keck in g. Tamás Komjáthi.

Madžarski kulturni praznik v Balassijevem inštitutu

Podobno kot Slovenci praznujejo dan kulture 8. februarja, tako Madžari praznujemo dan kulture 22. januarja, kajti na ta dan leta 1823 je Ferenc Kölcsey končal svoje delo Himnusz. Avtorsko glasbo za Kölcseyeve stihe je leta 1844 zložil Ferenc Erkel. Pesem je postala madžarska narodna himna.

Letos bomo dan kulture obeležili v Balassijevem inštitutu, Kulturnem centru Veleposlaništva Madžarske, kjer bo veleposlanica Madžarske v Sloveniji, Njena Ekscelenca Edit Szilágyiné Bátorfi ob 19. uri skupaj z Branetom Kovičem, umetnostnim zgodovinarjem in likovnim kritikom odprla razstavo Art Circle.

Projekt Art Circle oz. v slovenskem prevodu Krog umetnosti, je mednarodni festival vizualne umetnosti, ki na vinorodnih področjih Goriških brd in Vipavske doline vsako leto od svojega nastanka v letu 1997 teden dni združuje umetnike z vsega sveta, vinarje in turistične ponudnike ter predstavnike različnih veleposlaništev v Sloveniji.

Madžarske umetnike je pod svoje okrilje vzelo Vinarstvo in domačija Baša, ki deluje ne samo kot madžarska kulturna ambasada, ampak tudi kot razstavni prostor, kjer si je mogoče dela madžarskih umetnikov tudi ogledati.

V Balassijevem inštitutu pa bodo poleg madžarskih del razstavljene tudi zbrane stvaritve manjšega števila slovenskih avtorjev.

Sodelujoči slikarji:

Bodó Ágnes
Klemen Brun
Ernszt András
F. Balogh Erzsébet
Kovács Lola
KönyvKata
Lantos Csenge
Tomaž Milač
Szentgróti Dávid
Jože Šubič
Etko Tutta

Razstava bo na ogled vsak delovnik med 11. in 19. uro in sicer do 28. marca 2020.

Kontaktna oseba:
Bence Sárossy, Kulturni sekretar, v.d. direktorja Balassijevega inštituta

https://culture.hu/sl/ljubljana/dogodki/art-circle-v-ljubljani-%E2%80%93-slikarska-razstava-ob-dnevu-madzarske-kulture

http://sokultura.si/wp/aktualno/razstava-art-circle-v-ljubljani/

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=MKILjubljana&set=a.1402513959927761

 

Art Circle

Author Art Circle

More posts by Art Circle