Bratje v Slavi – v Bratislavi!

Likovna razstava risb in slik na papirju z mednarodnega simpozija SYMPOSIUM TRAHENS

2012 – 2015

Galerija Bratislavski Grad, Bratislava, Slovaška
december 2015 do februar 2016

Poenotenje besed Bratje in Slava v imenu glavnega mesta Slovaške je danes gotovo večpomensko. Najprej zato, ker je Slovaška, podobno kot Slovenija, še mlada, v času dokončnega padca “socializma” nastala država. In če sta takrat teoretična pojma “bratstvo in enotnost”, ki ju je družilo bolj naključje kakor zgodovina, najprej razpadla, sta se z nastankom novih svobodnih držav tudi na simbolni ravni ponovno združila. V Bratislavi na razstavi, ki dokazuje, da politične in druge miselnosti, ki izvirajo iz zarisovanja mej ali celo postavljanja ograj, nimajo temelja.

Povezalo se je 40 avtorjev, pobratilo se je 40 individualnih umetniških del, združujoč Slovaško, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Italijo. Sodelujoči umetniki in umetnice so na koloniji, ki je potekala v Sloveniji, sredi Goriških brd, na vinski domačiji Saksida, družno z vinarjema, Urošem Klincem in Stojanom Ščurkom in na pobudo idejnih vodij Etka Tutte ter Klemna Bruna, ustvarili dela, ki dokazujejo, da umetnost ovir ne pozna. Slike na razstavi so nastajale štiri leta zapored, v poletnem času med leti 2012 in 2015, ko je v okviru Art Simpoziuma vsakič ustvarjalo po 10 umetnikov. Tovrstne umetniške kolonije so namenjene mreženju umetnikov, izmenjavam dobrih praks in likovnega znanja ter možnostim bodočih sodelovanj.

Zahvala gre tudi za angažiranost umetnika in profesorja Stanislava Bubana ter nesebično pomoč slovaške in slovenske ambasade, da lahko imamo vse nastale umetnine priložnost videti istočasno. Razstava je zelo raznolika, kljub temu, da so vsa dela na papirju enakega formata. Tehnike in likovni stili so raznoliki v toliko, kolikor so si različni umetniški karakterji, kar daje dogodku poseben pečat.

Gre torej za skupinsko razstavo, podnaslovljeno Bratje in Slava, kar je lahko tudi osnovni povezovalni koncept. Vse se je začelo leta 1997, ko so v Goriških brdih in Vipavski dolini ustanovili skupno platformo Art Circle z namenom povečati prepoznavnost regije, ponuditi raznolikost možnosti, spodbuditi kreativnost umetnikov in povečati vključenost drugih sodelujočih. Art circle tako zajema celotno okolje Goriških brd ter s tem so-ustvarja ambasade kulture in umetnosti tudi v širšem smislu. Umetnost je bila, je in vedno bo navzoča. Je zgodba, ki jo zapustimo naslednjim generacijam. In če ima ta zgodba še dovolj zgovorno idejo ter močno vsebino, o nas pove toliko več in na toliko lepši način. Art Circle je takšna zgodba. Podprimo torej tovrstne projekte, Goriška brda in druge regije, Art circle, umetnike, čezmejno povezovanje. Spodbujajmo entuziazem in predanost ljudi, ki verjamejo ter hkrati dokazujejo, da lahko z umetnostjo premikamo gore.

Nina Jeza, kuratorica, Artists&Poor’s

http://www.medana-art.com

admin

Author admin

More posts by admin