MADŽARSKA NA OBISKU – PRAVLJIČNA SOBA

19.6. –  9. 9. 2021 (9.00 – 18.00)

V sodelovanju z Madžarskim kulturnim inštitutom v Ljubljani, v okviru projekta ART CIRCLE, smo v Zofini hiši uredili mezad – prostor poleg ognjišča oziroma kuhinje, ki so ga porabljali za obedovanje pa tudi za domače delo –  s podobami iz madžarskih slikanic, knjigami in TV sprejemnikom, ter dodatnim aktivnostmi za otroke.

Madžarsko zgodbo/pravljico v slovenskem jeziku, ki ste jo poslušali na TV ekranu, je prebrala direktorica Madžarskega inštituta v Ljubljani, ga. Bíborka Molnár-Gábor
Logotip trgovca

Madžarski Kulturni Inštitut v Ljubljani 

PRAVLJIČNA SOBA V PRAVLJIČNI VASICI ŠMARTNO

Ideja se je porodila v okviru sodelovanja ART CIRCLE projekta, da bi v vasici Šmartno za obiskovalce (predvsem družine in otroke) predstavili tujo književnost v pravljični sobi. V okviru dosedanjih sodelovanj projekta Art Circle in vseh sodelujočih veleposlaništev (www.artcircle.si), bi predstavili vsakokrat določeno veleposlaništvo: Japonsko in Madžarsko – Japonska pravljična soba (o.p. Leta 2019 se je porodila ideja v sodelovanju z Japonskim veleposlaništvom, go in da bi japonske pravljice v slovenskem jeziku predstavili v takšni pravljični sobi – 2020 bi bila prva takšna sobica, a je zaradi pandemije bilo vse odpovedano. Naslednje sodelovanje je bilo z Madžarskim inštitutom v Ljubljani (Balassijev), ki je uspelo navkljub težavam s COVID19. V sklopu projekta Skupnosti muzejev Slovenije POLETNA MUZEJSKA NOČ 2021, smo predstavili Madžarska na obisku-Pravljična soba, prvo pravljično sobo v pravljični vasici Šmartno.

Želje in cilji so, da bi v kolikor bo situacija dopuščala sodelovanja okrepili in bi koncept pravljične sobe  nadaljevali z drugimi veleposlaništvi. Ideja je tudi, da za daljše obdobje predstavitev v manjšem obsegu preselimo na ART AMBASADE. (Madžarska – Dornberk, Baša; Japonska – Hotel San Martin, Šmartno itd.)

V Zavodu za turizem, kulturo, mladino in šport Brda smo v stari tipični briški hiši (ZOFINA) na ogled pripravili PRAVLJIČNO SOBO, kjer smo predstavili knjige v slovenskem in madžarskem jeziku, madžarskih avtorjev, ki visijo s stropa za branje in pregled, pobarvanke in video pravljica. 

V sobici je tudi info tablica o Madžarskem inštitutu v Ljubljani in sodelovanju z Art Circle projektom, ter knjiga vtisov

Ne spreglejte – Goriška Brda
Občina Brda (obcina-brda.si)
https://brda-vipavskadolina-kras.si/znamenitosti/smartno
https://www.facebook.com/MKILjubljana/

Art Circle

Author Art Circle

More posts by Art Circle