VAS LOKVE

V osrčju prostranega Trnovskega gozda na 965m nad morjem leži vas Lokve – nekdaj znano smučarsko središče Goriške-, ki ponuja skozi vse leto aktivno doživljanje prostega časa. Zimska belina bližnjih vrhov, kolesarske poti speljane skozi spomladi zelene drevesne tunele pretežno bukovega gozda, ognjene barve jesenskih sprehodov, poletno poglabljanje vase v sencah velikih krošenj ali pa obisk enega od kulinaričnih ponudnikov (Gostilna Lokve, Gostilna Winkler, Kmečki turizem P’r Ukovih) vas ne bodo pustili ravnodušnega. Kajti čas sredi Trnovskega gozda teče počasneje.

Komaj 22 km oddaljene od Nove Gorice in sosednje Gorice (IT), Lokve ponujajo izhodišče za vzpone na bližje vrhove (Škol, Prezren, Črni vrh, Poladonove, Golaki), številne pešpoti po gozdu, tudi pešpot okoli vasi Za zidom, ki je nekoč varovala državni gozd pred prilaščanjem naseljenih kolonov grofa Coroninija, očara obiskovalce. Vse generacije se lahko sprostijo v igri Multigolfa, ki je speljan sredi vasi, prvi sneg nudi veselje na zimskem otroškem poligonu in tekaški progi, obiščete pa lahko tudi mali muzej škafarske obrti (TKŠ Društvo Lo-Ko), ki vas popelje v preteklost nekdanjega obdelovanja lesa lokvarskih škafarjev. V vasi ustvarja umetnik Bogdan Butkovič, posebej se posveča tehniki fraktalov.

V preteklosti so se tu ukvarjali z oglarstvom, škafarstvom in steklarstvom, gozdarstvo pa je še danes pomembna gospodarska panoga tukajšnjih prebivalcev. Tudi zato smo se v na mednarodni umetniški rezidenci posvetili osnovnima gradnikoma tukajšnjega življenja: lesu in kamnu, zato dodajamo nov krog v ART CIRCLE International: LES & KAMEN.