Obletnica – 10 let

Katalog – 10+ let praznovanja svetovne kulture in umetnosti

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

“Krog umetnosti je projekt, ki si ob svoji 10 letnici vedno bolj utira pot naprej, tako pri lokalni skupnosti kot v diplomatskih krogih, predvsem pa v strokovnih krogih mednarodne sodobne umetnosti. Je poslovni model, si upam trdilt, edinstven vsekakor v Sloveniji pa tudi v svetu, ki ga potrjuje tudi trdoživost in dolgotrajnost uspešne organizacije.

Projekt, ki je bil zasnovan iz osnovne oblike ustvarjanja in druženja umetnikov ter lokalne skupnosti vinarjev, leta 1997 se je namreč na domačiji Aleksa in Uroša Klinec začela zgodba katero je zasnoval Etko Tutta ,v obliko kjer smo želeli povečati domet umetnosti. Skupaj z veleposlaniki držav sveta, ki imajo svoja veleposlaništva v Sloveniji, namreč širimo zgodbo in primer dobre prakse, predvsem pa za poudarit posluh in dobro voljo in kulturo lokalnih vinarjev ter gostincev.

Pred 10 leti sva s prijateljem Etkom združila moči in pričela s prvo Kulturno Ambasado Republike Poljske, z velikim prispevkom častnega konzula republike Poljske Nedjana Brataševec, na domačiji Nejke in Uroša Klinec se je začela uresničevat vizija povezovanja širšega vinskega okoliša Severne Primorske in čez mejo na Italijanski teritorij, povezovanja sodobnih umetniških praks mednarodnega obsega ter lokalno gastro enološko kulturo.

Z velikim ponosom do naših lokalnih vinarjev in gostincev letos tako odpiramo že 17 Kulturno Ambasado in si s tem še bolj utrjujemo pozicijo v mednarodnem prostoru sveta kulture.”

Klemen Brun, umetniški vodja

Umetnost nam omogoča razumevanje, umetnost navdihuje, umetnost povezuje

“Leta 2011 je na pobudo častnega konzula Republike Poljske v Novi Gorici, g. Nedjana Brataševca in nekdanjega veleposlanika Republike Poljske v Ljubljani, Nj. eksc. Cezaryja Króla, nastal projekt Krog umetnosti / Art Circle. Zahvaljujoč temu podvigu se skozi umetniško spodbudo in promocijo kulture nekoč razdeljena Evropa sedaj združuje v Goriških Brdih. Ne povezuje le umetnike, temveč tudi skupnosti in s tem politike navdihuje, da delujejo v smeri boljše Evrope.
V preteklih letih so številne države, ki imajo diplomatsko predstavništvo v Sloveniji in v sosednjih državah, projekt še bolj podprle in ustanovile svojo kulturno ambasado v Goriški regiji.
Leta 2000, ko sem prvič prispel v Slovenijo, da tu prevzamem svoje poslanstvo, sem bil trdno odločen, da bo moje delo v veliki meri osredotočeno na ključni pomen razvoja dejavnosti Poljske kulturne ambasade.
Zelo sem hvaležen gostiteljema, Nejki in Urošu Klincu, da v Novi Gorici delujeta kot Poljska ambasadorja. Njuno sodelovanje s kustosi in sprejemanje številnih poljskih umetnikov v vili na Plešivem je prispevalo k promociji umetnosti in kulture po celotni regiji.
Projekt ne bi uspel brez podpore in ustvarjalnosti Klemna Bruna in Etka Tutte. Želim se jima zahvaliti za njuno občudovanja vredno predanost pri razvoju kulturnih ambasad ter njuno umetniško vizijo in družbeno misijo. Velika zahvala gre tudi Tini Novak Samec, direktorici Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.
Dejstvo, da je gibanje Krog umetnosti / Art Circle nastalo na pobudo veleposlanika Republike Poljske v Sloveniji in častnega konzula Republike Poljske v Novi Gorici nas obvezuje, da ostajamo predani promociji kulturnih dejavnosti. To se bo zagotovo še okrepilo v luči imenovanja Nove Gorice in Gorice za Evropski prestolnici kulture 2025.
Kulturne ambasade so vrhunski izraz ideala Evropske integracije, ki ga Poljska goreče zagovarja in podpira. Projekt Krog umetnosti je svetel primer, da umetnost navdihuje, da kultura povezuje in tvori temelje Evrope.”

Izredni in pooblaščeni veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji
dr. Krzysztof Olendzki

Art circle – večni krog povezovanja

“Krog, eden izmed najbolj prvinskih elementov umetniškega ustvarjanja, simbolično uteleša smisel enotnosti. V njem ni nič začaranega. Je le nenehen razvoj, ki nas usmerja in daje pravi takt življenjski dinamiki.

S spomini, a še kako živimi, se lahko ozremo v leto 1997, ko smo polni mladostne energije in zanosa v umetnosti začutili vso njeno moč povezovanja. V Medani je svoj prostor in čas našel sodobni umetniški izraz ustvarjalcev iz vsega sveta, MMMart. Pogum nas je vodil naprej, na Plešivo, na našo novo domačijo. Tu so se v eno povezale drzne ustvarjalne zamisli. Skupaj z Etkom Tutto in Klemnom Brunom smo osnovali nov koncept umetniških srečevanj. Pisalo se je leto 2011 in zarisali smo prvo krožnico »Kroga umetnosti«. Z vso odgovornostjo smo sprejeli zaupanje častnega konzula Republike Poljske v Sloveniji, Nedjana Brataševca, in ustvarili prvo kulturno ambasado.

Danes svoj vsakdan delimo z gosti, ki k nam prihajajo iz različnih okolij in kultur. Zaupajo nam njihov prosti čas, mi pa vsakič znova poskrbimo za nova doživetja, v kozarcih in na krožnikih ter v prijetnih sobah za oddih. Na vsakem koraku z njimi podoživljamo zgodbe, ki jih je v ta prostor vnesla ustvarjalnost umetnikov, ki so pri nas našli svoj navdih. Kulturne ambasade dobro opravljajo svoje poslanstvo in veseli smo, da je »Art Circle« prerasel v pravi mednarodni festival vizualnih umetnosti.

Še bolj smo zadovoljni, ker nas ta projekt združuje in v naša življenja prinaša dobro, v najširšem smislu: od novih poznanstev do srčnih in dolgoletnih prijateljstev, doživetij kulturne raznolikosti ter nenazadnje tudi popestritev turističnega utripa in promocijo širšega Goriškega prostora. Pogumno verjamemo, da bo tako tudi v prihodnje.”

Nejka in Uroš Klinec,
gostitelja prve kulturne ambasade Poljske