Obletnica – 10 let

Krog umetnosti je projekt, ki si ob svoji 10 letnici vedno bolj utira pot naprej, tako pri lokalni skupnosti kot v diplomatskih krogih, predvsem pa v strokovnih krogih mednarodne sodobne umetnosti. Je poslovni model, si upam trdilt, edinstven vsekakor v Sloveniji pa tudi v svetu, ki ga potrjuje tudi trdoživost in dolgotrajnost uspešne organizacije.

Projekt, ki je bil zasnovan iz osnovne oblike ustvarjanja in druženja umetnikov ter lokalne skupnosti vinarjev, leta 1997 se je namreč na domačiji Aleksa in Uroša Klinec začela zgodba katero je zasnoval Etko Tutta ,v obliko kjer smo želeli povečati domet umetnosti. Skupaj z veleposlaniki držav sveta, ki imajo svoja veleposlaništva v Sloveniji, namreč širimo zgodbo in primer dobre prakse, predvsem pa za poudarit posluh in dobro voljo in kulturo lokalnih vinarjev ter gostincev.

Pred 10 leti sva s prijateljem Etkom združila moči in pričela s prvo Kulturno Ambasado Republike Poljske, z velikim prispevkom častnega konzula republike Poljske Nedjana Brataševec, na domačiji Nejke in Uroša Klinec se je začela uresničevat vizija povezovanja širšega vinskega okoliša Severne Primorske in čez mejo na Italijanski teritorij, povezovanja sodobnih umetniških praks mednarodnega obsega ter lokalno gastro enološko kulturo.

Z velikim ponosom do naših lokalnih vinarjev in gostincev letos tako odpiramo že 17 Kulturno Ambasado in si s tem še bolj utrjujemo pozicijo v mednarodnem prostoru sveta kulture.

Klemen Brun, art direktor

Umetnost nam omogoča razumevanje, umetnost navdihuje, umetnost povezuje

Leta 2011 je na pobudo častnega konzula Republike Poljske v Novi Gorici, g. Nedjana Brataševca in nekdanjega veleposlanika Republike Poljske v Ljubljani, Nj. eksc. Cezaryja Króla, nastal projekt Krog umetnosti / Art Circle. Zahvaljujoč temu podvigu se skozi umetniško spodbudo in promocijo kulture nekoč razdeljena Evropa sedaj združuje v Goriških Brdih. Ne povezuje le umetnike, temveč tudi skupnosti in s tem politike navdihuje, da delujejo v smeri boljše Evrope.

V preteklih letih so številne države, ki imajo diplomatsko predstavništvo v Sloveniji in v sosednjih državah, projekt še bolj podprle in ustanovile svojo kulturno ambasado v Goriški regiji.

Leta 2000, ko sem prvič prispel v Slovenijo, da tu prevzamem svoje poslanstvo, sem bil trdno odločen, da bo moje delo v veliki meri osredotočeno na ključni pomen razvoja dejavnosti Poljske kulturne ambasade.

Zelo sem hvaležen gostiteljema, Nejki in Urošu Klincu, da v Novi Gorici delujeta kot Poljska ambasadorja. Njuno sodelovanje s kustosi in sprejemanje številnih poljskih umetnikov v vili na Plešivem je prispevalo k promociji umetnosti in kulture po celotni regiji.

Projekt ne bi uspel brez podpore in ustvarjalnosti Klemna Bruna in Etka Tutte. Želim se jima zahvaliti za njuno občudovanja vredno predanost pri razvoju kulturnih ambasad ter njuno umetniško vizijo in družbeno misijo. Velika zahvala gre tudi Tini Novak Samec, direktorici Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

Dejstvo, da je gibanje Krog umetnosti / Art Circle nastalo na pobudo veleposlanika Republike Poljske v Sloveniji in častnega konzula Republike Poljske v Novi Gorici nas obvezuje, da ostajamo predani promociji kulturnih dejavnosti. To se bo zagotovo še okrepilo v luči imenovanja Nove Gorice in Gorice za Evropski prestolnici kulture 2025.

Kulturne ambasade so vrhunski izraz ideala Evropske integracije, ki ga Poljska goreče zagovarja in podpira. Projekt Krog umetnosti je svetel primer, da umetnost navdihuje, da kultura povezuje in tvori temelje Evrope.

Izredni in pooblaščeni veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji
dr. Krzysztof Olendzki