Krog je v imenu našega festivala uporabljen kot simbol povezovanja, prepletanja vsebin in sodelavcev različnih socialnih mrež, ki so vključeni v projekt. Krog definira tudi množico kulturnih dogodkov, ki jih organiziramo v sodelovanju z lokalnimi in tujimi kulturnimi društvi in javnimi zavodi ter povezovanju s tujimi kulturnimi institucijami in veleposlaništvi v Sloveniji. Naša edinstvena prednost je tudi v tem, da organizacijsko ekipo vodijo profesionalno izobraženi ljudje s področij umetnosti in turizma, ki s svojimi mednarodnimi povezavami širijo in odpirajo platformo za bodoča sodelovanja na področjih kulture, turizma in gospodarstva.

MEDNARODNA SODELOVANJA

ART CIRCLE International je v vseh letih svojega delovanja spletel nešteto profesionalnih kontaktov v tujini na področju kulture in širše. Vsako leto gostimo na kulturnih ambasadah v Sloveniji in v sodelovanju s tujini partnerji nad 60 tujih in slovenskih umetnikov in kuratorjev, kar je odlično izhodišče za snovanje in izvedbo novih kulturnih sodelovanj med državami. V povezovanju s kulturnimi institucijami, umetniškimi akademijami in diplomatskimi predstavništvi v državah, ki imajo kulturno ambasado v Sloveniji, je ekipa ART CIRCLE International izvedla več kulturnih sodelovanj – likovnih razstav, izmenjav slovenskih in tujih umetnikov, pogovorov z umetniki, likovnih delavnic, teambuildingov in drugo.

Veselimo se novih in izvirnih predstavitev bogate umetniške zbirke ART CIRCLE v tujini ter predstavitve in širjenje našega edinstvenega festivala vizualnih umetnosti v tujini. Pomemben del mednarodnih sodelovanj so gostovanja kulturnih vsebin iz tujih držav, ki sodelujejo z ART CIRCLE v Sloveniji, saj širijo in poglabljajo poznavanje mednarodne kulturne scene ter približujejo tujo kulturno produkcijo slovenski in lokalni javnosti. Prizorišča, kjer se mednarodna sodelovanja izvajajo redno, so kulturne ambasade, renesančna Vila Vipolže in Grad Dobrovo, dodatno pa smo ponosni na gostovanja v Pokrajinskem muzeju v Gorici, v Italiji, Palača Attems Petzenstein, v Galeriji Bratislavski Grad, Bratislava, na Slovaškem, v Mestni hiši v Ljubljani in sodelovanja z občinami v Sloveniji in tujini.

Več o naših preteklih in prihodnjih mednarodnih sodelovanjih je redno objavljeno na naši spletni strani pod zavihkom sodelovanja.

UMETNIŠKA ZBIRKA

Vsa umetniška dela, ki jih ustvarijo povabljeni umetniki v času festivala, so del bogate javno-zasebne umetniške zbirke ART CIRCLE International. Širši javnosti je dostopna v Sloveniji in v tujini ob dogodkih festivala in na kulturnih ambasadah, ki gostijo povabljene umetnike. Zbirka je zelo bogata, saj šteje že preko 500 umetniških del in je nastajala od začetkov v letu 1997 v različnih medijih kot so slikarstvo, kiparstvo, keramika, fotografija, grafika. Festival širi umetniško zbirko tudi na področja intermedijske umetnosti in filma.

ZAČETKI

SYPOSIUM CERAMICUS MEDANA MMXI
“Plato , grški klasični filozof je uporabil besedo symposium za opis druženja ob kozarcu vina in razpravljanju o ljubezni. Vino je bilo v tistih časi zelo drugačno od današnjega. Shranjevalo se je v lončenih posodah, bilo je osmoljeno in se je imenovalo retzina. Podobno tradicionalno vino še vedno srečamo v Grčiji, čeprav se je s časom in z uporabo lesenih posod zelo spremenilo. Lončene posode so bile okrašene z reliefi ali pa poslikane.”

V Medano smo povabili priznane umetnike iz evropskega prostora, ki so poslikali glinene steklenice in jih pripravili na polnitev. Izbrani vinarji, ki predelujejo biološka vina, so steklenice napolnili. Prav izbor materiala, gline, naj bi nas spomnil na začetne postopke hranjenja vina, in spomnil da prihaja čas, ko se moramo zazreti vase, posvetiti več energije ohranjanju okolja in ekološkim pristopom pri predelavi hrane.

Na domačiji Uroša in Nejke Klinec smo skupaj s partnerji organizirali vsako leto dve srečanji mednarodnih in slovenskih likovnih umetnikov, srečanje poetov Dnevi poezije in vina ter Poletje v Medani. SYPOSIUM CERAMICUS MEDANA MMXI smo organizirali v letih od 2011 do 2013. Nastalo je več publikacij ter zbirka slik, postavljena je manjša zbirka skulptur.
Na domačiji Movia smo postavili zbirko slik v vinski kleti in posebno razstavo izbranega slikarja. Galerijo smo vzpostavili tudi na domačiji Ščurek, kjer je posebnost prav vinska klet s poslikanimi vinskimi sodi.